BLIV PILOT - Svævefly

At lære at flyve et svævefly er learning by doing

Hvad koster det at svæveflyve?

En almindelig svæveflyvepilot i SFK bruger ca. 1200 kr. pr. måned på flyvningen. Du får junior rabat hvis du er 17 år eller derunder. Det første år skal der påregnes lidt ekstraudgifter til indmeldelsesgebyr, helbredserklæring, gebyr til Statens Luftfartsvæsen for certifikatet.

I SFK har vi en kontingentstruktur, som giver de flittige mulighed for at flyve alt det de har lyst for de samme penge. Har du betalt dit kontingent, er det bare at flyve. Se også kontingentsiden og takstbladet med kontingentsatser m.m. (Link til prisliste!)

Hvis du vil deltage i konkurrencer eller svæveflyveudflugt til i de sydfranske Alper, koster det naturligvis ekstra. Turen til Frankrig kostede i 2015 i størrelsesordenen 10.000 kr. pr. person for to uger alt inklusive.

Har du ambitioner om at eje dit eget svævefly, er det naturligvis også muligt. En svæveflyvemaskine i den gode mellemvareklasse koster omkring 2-500.000 kroner, plus vedligehold. De første år vælger stort set alle dog at flyve i klubbens fly.

Uddannelse til pilot

Silkeborg Flyveklub (SFK) giver dig muligheden for at gennemgå uddannelsen til S-pilot. Certifikatet giver dig retten til at flyve svævefly samt (hvis omskolet) motorsvævefly. Med andre ord, så kan du bruge certifikatet til svævefly både med og uden motor. Silkeborg Flyveklub uddanner piloter til S-certifikat. Med dette certifikat kan du både flyve almindelige svævefly og motorsvævefly til rejseformål. Det er uden sammenligning det billigste certifikat – og billigste måde at flyve på efterfølgende.

Uddannelsesforløbet

Uddannelsen er opdelt i en teoretisk samt en praktisk del. Forløbet er sammensat således, at teoriundervisningen afvikles i vinterhalvåret. Der undervises i følgende fag:

Fagene afsluttes med en skriftlig prøve (multiple choice). (Link til dokumenter i DSU)

Den praktiske del af uddannelsen starter fra og med din første dag. Der findes to norm kategorier (A og B). A normerne er inddelt i 12 punkter – hvoraf den sidste er din første solo flyvning! B normerne er inddelt i 8 punkter der gennemføres med og uden instruktør. Den samlede uddannelse afsluttes med en praktisk prøve. Efter denne er aflagt og bestået er dit S-certifikat i hus.

Er der andre elementer i din uddannelse?

Inden du får dit certifikat skal du gennemgå en lægeundersøgelse. Flyvelægen udsteder så på vegne af Trafikstyrelsen en medical. Denne er ikke en del af ovennævnte pris. Silkeborg Flyveklub afvikler i vinterhalvåret kursus til Radiobevis. Med et Radiocertifikat (NBEG) kombineret med S-certifikat kan du flyve fra Silkeborg til Maribo eller Samsø. Du kan også vælge et internationalt (BEG) Radiobevis. Og herefter kan du også flyve udenlands. Det skal i den forbindelse bemærkes, at omskoling/uddannelse til Dimona (TMG) først kan påbegyndes når du har erhvervet dit radiocertifikat. (Link til Radiouddannelsen)

Hvor meget tid skal der afsættes?

Du kan starte på din uddannelse året rundt. Det siger sig selv, at jo mere tid du bruger på skoling desto hurtigere gennemgår du din uddannelse. Ligeledes vil et forløb på motorsvæveren også afsluttes hurtigere. Normalt gennemfører eleverne uddannelses forløbet indenfor 6-12 måneder. Så opfyldelsen af din drøm er ikke så langt væk som man skulle tro! Vi glæder os meget til at kunne byde dig velkommen som ny elev hos Silkeborg Flyveklub. Hvad venter du på? Kontakt klubben!

Ring eller skriv til os uforpligtende - vi er altid glade for at fortælle hvorfor vi er glade piloter og hvordan du også kan blive det.

Velkommen som svæveflyve-elev !